2016. ápr 27.

[Dunaújváros] - Varázsoljunk virágos rétet!

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Varázsoljunk virágos rétet!

Valamikor nagy divat volt az egynyári virágok vegyes ültetése, s manapság egyre inkább ismét reneszánszát éli. Több helyen találkozhatunk velük a város parkjaiban, s csodálatos díszei lehetnek a kiskerteknek, sőt az erkélyeknek is. Az "ezerszínű" tarka virágágy olyan, mint egy virágos rét. A színkombináció az ötletességtől függ, ültessünk a virágpalánták közé néhány díszfüvet és egynyári fátyolkát is, mert ezek még változatosabbá teszik a kialakított kertképet.

Ha az ember olyan szerencsés, hogy kertet gondozhat a háza körül, akkor már áprilisban figyeli az időjárást napról napra, és amikor 15 fok fölé megy a hőmérséklet, startol. Kiviszi a szabadba a palántákat - osztja meg velünk gondolatait Palkovics Katalin, az Ibolya Virágbolt tulajdonosa.

ibolya1.jpg
Ilyenkor jön az úgynevezett edzés! Bizony, a növényeinket edzeni kell. Na persze nem a kondi terem falai közé kell őket vetnünk, hanem az időjáráshoz a fényhez, a napsütéshez kell őket szoktatni. Ha kivisszük a palántákat és kint hagyjuk őket,sokkot kaphatnak, vagyis a hirtelen fény, hőmérséklet és napsütés kipusztítja őket. Eddig a védett helyen voltak,

most pedig minden megváltozik. Épp ezért első lépésként csak pár órára vigyük ki őket, majd mehetnek vissza a védett helyre. Az első nap 2-3 óra, majd 4-5 óra, és két hét múlva kint maradhatnak.


Hamarosan azonban már érezzük a május leheletét, amikor is eljön az egynyári virágok ültetésének ideje. Ekkor már bátran jöhetnek a muskátlik, és a szabadföldi magvetés is. Ültessünk minél több egynyári virágot, fűszernövényt, bokrot, cserjét, és örökzöldet. Ne feledkezzünk meg a fűmagvetésről sem, és az évelő dísznövényekről. Ültessünk kardvirágot, dáliát, liliomot, Kálát. Ez a hónap a legkeményebb egy kertésznek, hiszen ekkor kell beültetni az egész kertet, hogy nyáron virágzó pompát kapjunk. A virágzás idejét a magokkal tudjuk kombinálni, hiszen már márciustól vethetjük a magokat, így folyamatosan virágzó növényeket kapunk. A kerteket elborítja a muskátli, a futó muskátli, a büdöske, a paprikavirág, és sok már egynyári dísznövény.

Mit tehetünk, ha nincs kertünk, de van egy remek teraszunk, vagy balkonunk?


Ültessünk dézsás növényeket! A következő három virágot, bátran ültethetjük a teraszra, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a cserépben levő föld mennyiségéből gyorsan kifogy a tápanyag, így az ültetés utáni hónapban már érdemes az öntözővízhez hetente egyszer egy adag tápoldatot is hozzáadni, így biztosítva a növények számára a folyamatos tápanyag ellátást!

ibolya2.jpg
A nebáncsvirág, más néven pistike, egy mindössze 20-40 cm magasra megnövő egynyári balkonvirág, amely számtalan színben kapható virágboltunkban is. Májustól egészen az ősz végéig folyamatosan virágzik, így egész nyáron át csodálhatjuk szépségét. Kedveli a félárnyékos vagy enyhén napos balkonokat, a nagy hőségben öntözzük akár naponta kétszer is. Mind a kiszáradás, mind a túllocsolás káros lehet a növény számára! Az elnyílt virágokat távolítsuk el folyamatosan.

Bátran gondolkodhatunk a csodálatos virágözönnel megajándékozó hortenziában is, ami az egyik legszebb balkon növény. Számára érdemes egy nagyobb méretű cserepet vagy dézsát beszerezni, és speciális savanyú virágföldet, az ültetéshez. Júniustól, szeptemberig gyönyörködhetünk a hatalmas gömbszerű virágzatban, amely fehérek, rózsaszínűek, vagy épp kékes színűek. A hortenzia csak árnyékos teraszon érzi jól magát, az erős tűző napos részeken sajnos hamar elpusztul a növény.

Végül jó szívvel ajánlom a levendulát. Sokan azt gondolják hogy a levendula csak kertbe való, pedig ez a fantasztikus mediterrán növény egy cserépben is szépen fejlődik, akár egy kisebb balkonon is. Kimondottan napos, meleg helyen érzi jól magát, magassága 30-60 cm között mozog, ez függ az adott fajtától is. Érdemes összeültetni más mediterrán növénnyel, de fűszernövénnyel és kis termetű rózsával is nagyon szép összhatást érhetünk el.

Vigyék hát véghez a varázslatot, hiszen színeivel, illataival megajándékozza majd Önöket a növény, s tőlük a hangulatuk is jobb lesz, mosolygós kedvük kerekedik!

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá

Dunaújváros NapiHami SikerEmber Ibolya virág