2019. ápr 25.

[Dunaújváros] - A ködbe burkolózó falusi CSOK

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - A ködbe burkolózó falusi CSOK

Igen, ma még ködbe burkolózik, de a tisztán látásra már reméljük, nem kell sokat várni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2019. április 4-ei budapesti sajtótájékoztatóján adott hírt arról, hogy július 1-jétől indul a falusi CSOK.

Beszélgetőpartnerem a témában, Kovács László a TREND Ingatlanügynökség vezetője.

Mennyire érdekes ez a hír számotokra?

Nagyon izgalmas piaci változásokat hozhat ez a bejelentés, kezdi válaszát László. Azonban a sok éves tapasztalatom jelenleg még nyugalomra int, és azt mondatja velem, hogy bármiféle előzetes belelkesülés nélkül várjuk, meg a július 1-jét. Sokan vannak, akik már most kész tényként kezelik a jövőt és az érintett településeken eladásra kínált ingatlanjaik árát néhány millió Ft-tal ripsz-ropsz feljebb tolják, tolták.

ka_fb.png

Jól van ez így?

Hát erre e kérdésre megint a varázsgömbömet kellene elővennem… Nincs ilyenem. Amit én talán jobban látok az ingatlan tulajdonosoknál, az a lehetőségek mögött rejlő veszélyek, buktatók. Nézzük először, miért is hívták életre, s mit kínál mai dátummal a falusi CSOK.

A falusi CSOK azokon az 5.000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultság nem attól függ, hogy az adott település falu vagy város. A meghatározó a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke. Néhány Dunaújváros környéki érintett település: Adony, Baracs, Beloiannisz, Besnyő, Előszállás…

Képtalálat a következőre: „falusi csok”

A legfrissebb településlista itt található:

www.kormany.hu/download/e/d9/91000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf

S, hogy mire is fordítható: a támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható. Vásárlási céllal – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. A falusi CSOK maximális összege:

  • 1 gyermek után 600.000 Ft,
  • 2 gyermek után 2.600.000 Ft,
  • 3 vagy több gyermek után 10.000.000 Ft.

Ha valaki használt ingatlant vásárol, akkor a felvett támogatási összegnek csak a felét tudhatja be a vételárba, a másik fele felújításra fordítandó!

Fontos tudni, hogy hitelfelvételhez nem kötődik az igénylése, de ha egy család számára a támogatás nem elegendő forrás, akkor természetesen lehetősége van hitelt igényelni mellé, már csak azért is, mert egyes bankok a CSOK összegét önerőként elfogadják.

Mik az igénybevétel feltételei?

A visszaélések elkerülése végett az alábbiaknak kell teljesülniük: meghatározták a minimális négyzetméterhatárokat, feltételül szabják a minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony meglétét – a legmagasabb támogatási összegnél ez legalább 2 év. Szükség van erkölcsi bizonyítványra, valamint a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

Mai információim szerint a támogatásra vonatkozó szabályozás jelenleg kidolgozás alatt van, így a jogosultság pontos feltételei egyelőre nem ismertek, illetve a falusi CSOK 2019. július elsejétől, legkésőbb 2019. szeptember elsejétől kerül bevezetésre.

Képtalálat a következőre: „ügyintézés”

Ez a lehetőség talán segít megfékezni a kis települések elnéptelenedését…

Igen, esélyt adhat erre, de fontosnak tartom elmondani azt, hogy ha valaki a vidéki életben gondolkodik, gondolja át annak minden szegmensét, s csak akkor vágjon bele, ha ezek többségével azonosulni tud! Az előrelátás sok kellemetlenségtől megkímél mindenkit.

Képtalálat a következőre: „trend ingatlan logo”

Mi a Trend Ingatlanügynökségnél kollégáimmal azért dolgozunk a kezdetek óta, hogy ne csak lakást, hanem otthont találjunk az ügyfeleinknek. Ezért mondjuk el azt is, ha szerintünk nem jó úton haladnak eladás, vagy vásárlás terén, illetve ha az elképzeléseik nem reálisak. Ha a kedves olvasó ezeket az elveket jónak tartja, jöjjön el hozzánk a Dózsa György út 52-be, vagy nézze meg kínálatunkat a http://www.trend-ingatlan.hu/ oldalunkon!

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá