2019. már 11.

[Dunaújváros/Rácalmás] - Robotok titka – ROBOTIKA

írta: SikerEmber
[Dunaújváros/Rácalmás] - Robotok titka – ROBOTIKA

avagy Tavaszi Vásár lesz Rácalmáson

A képem a robotok világáról igen speciális, gyerekként imádtam az Orion űrhajót, rajongtam a Millenium falconért, kedvencem volt Threepio, a protokoll-droid, de később gyanakodva néztem a lehetséges jövőképet festő és onnan érkező terminátort és a robotot az „Én a robot” című film engedetlen szereplőjét.

Félünk az ismeretlentől, nem tudjuk, mit hozhat nekünk, mennyiben változtatja meg az életünket? Örüljünk a változásnak, vagy idegenkedünk tőle? Szeressük a robotokat vagy sem? 

A sok-sok felmerülő kérdésben és a kételyeim eloszlatásában beszélgetőpartnerem Szabó András, a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület elnöke. Az apropó pedig az április 6-án, 10.00-kor Rácalmáson kaput nyitó Tavaszi Vásár. A Jankovich Kúria immár negyedik alkalommal ad otthont a rendezvénynek, s a tematika idén is - a tavalyi sikeren felbuzdulva- a robottechnika.

r2d2.jpg

A jövő már elkezdődött… csak még nem mindenki találkozott vele - kezdi András. Olyan lehetőséget kínálunk a programmal, ami betekintést enged a jövőbe, akár a ma elképzelhetetlen szegmensekbe is. Vendégünk lesz Dr. Zsedrovits Tamás, a Pázmány Péter Tudományegyetemről, aki a drónok gyakorlati alkalmazásáról tart előadást. Betekinthetünk a robotok gyógyászatban, sebészetben történő alkalmazásába, Dr Fürjes Péter, az MTA Energiatudományi Központjának Anyagtudományi Intézetének munkatársa jóvoltából.

eloadas.jpg

Tudva lévő, hogy a világ számos kórházában tesztelnek robotokat, amelyek talán egyszer képesek lesznek elvégezni az orvosi beavatkozások jelentős részét. Fejlesztőik szerint a robotok ugyanazon okok miatt lehetnek előnyösek az egészségügyben, mint az iparban: pontosak, gyorsak, nem fáradnak el, nem mennek szabadságra, és akár távolról is vezérelhetők.

Megtudhatjuk, hogyan lehetnek segítségünkre a robotok az oktatásban / Csányiné Guszter Lívia és Törökné Nagy Zsuzsanna /és interaktív tréningen vehetünk részt, aminek során robotokat programozhatunk. Ebben Kiss Róbert segít az érdeklődőknek.

Az előadások 10.45-kor kezdődnek és rövid szünetekkel folytatódnak, bárki bármikor becsatlakozhat!

Ahogy a bemutatásban elhangzott, a szervező a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület. Mit vállal az egyesület ezzel a rendezvénnyel, mi a cél? 

Célunk nem a teljes kép bemutatása. Villanásokat kínálunk a jövőbe, a jövő technológiai újításaiba, a bennük rejlő lehetőségekbe. S tesszük ezt regionális szinten, hiszen bár csak Rácalmáson közel 400 vállalkozás van bejegyezve, mi ezt tágabb környezetnek célozzuk, kitágítva a határokat, így nem csak időben, de térben is. 

Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy a Jakovich Hotel éttermébe a nap folyamán találkozót hívtunk életre kapcsolatépítési céllal üzletembereknek, akik fontosnak tartják az ismeretségi körük bővítését. Remek nap ez arra, hogy miközben kicsit lazítanak, tanulnak is és egyben kapcsolatokat is építenek. Ezáltal lehetnek sikeresek!

Az emberi kapcsolatok egyébként a kiállítás létrejöttének is elengedhetetlen motorjai, hiszen az egyesület tagjainak kapcsolati tőkéjéből gazdálkodva hívjuk életre a kiállítást, ami az idei évben is több helyszínen zajlik, a kúria teljes területén.

r22.jpg

A főépületben megölelhetjük R2D2-t, kísérletet tehetünk robotok programozására, drón bemutatót nézhetünk meg, virtuálisan benézhetünk egy okos házba és LEGO robotokkal is kezet foghatunk. A legkisebbeket légvár várja és ebédről sem kell gondoskodni otthon, hiszen a Gasztro sarokban ez is megoldható lesz.

Ha kíváncsiak hát arra, hogy mi a drónok hangsúlyosabb területe, a hobby, vagy a tudományos felhasználás, valósággá válhat-e, hogy robotok vizsgálnak, műtenek és ápolnak a jövő kórházaiban, ott a helyük a ROBOTIKA Kiállításon, Rácalmáson a Jankovich Kúriában, április 6-án, 10.00-tól!

fb-racrobotech_1.png

Kattints most, és nyomd meg az "Érdekel" vagy az "Ott leszek" gombot ezen a Facebook eseményen, hogy ne maradj le Te sem erről az érdekfeszítő és izgalmas programról.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá