2016. ápr 15.

[Dunaújváros] - Harcban a gyomok ellen!

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Harcban a gyomok ellen!

Akinek kertje van, legyen az bármekkora, jól tudja, hogy a gyomok ellen a kertész állandó harcot folytat. A gyomirtásnak számtalan módja van. Legősibb és legkörnyezetbarátabb módja a kapálás vagy sarabolás. E szerszám nagyszerűségét bizonyítja, hogy már legalább 10 000 éve használjuk a mezőgazdasági termelésben.:)

A gyomok a számunkra fontos növények fejlődését akadályozzák és így a termés mennyiségét vagy minőségét csökkentik. A kertünk növényeit aszerint is csoportosíthatjuk, hogy segítik-e a gyomok fejlődését (gyomnevelő növények), vagy esetleg elnyomják azokat (gyomelnyomó növények). Mindig azok a növények képesek a gyomokat kordában tartani, amelyek korán fakadnak és sűrű lombozatukkal hamar beárnyékolják a talajt.

Ha már sikerült szert tennünk néhány gyomra, mitévők legyünk? Szakértőnk a témában Szabó László, a Zöldkert Áruház tulajdonosa.

A gyomirtás lehet totális, amikor minden gyomot igyekszünk elpusztítani (pl. kavicsos úton, kőlapok réseiben), máskor szelektív gyomirtást végzünk, azaz csak bizonyos gyomnövények elterjedése ellen vesszük fel a küzdelmet. A gyomirtást tavasszal

minél előbb el kell kezdeni, mert a fejlődő gyomokat sokkal könnyebb kiirtani, mint a derékig érőket!

Léteznek drasztikus és környezetkímélő megoldások?

 

A környezetbarát gyomirtásnak sokféle technikája van. A legősibb módszer a gyomlálás, a leggyakoribb a már említett kapálás és az ásás. Ezek fáradságos, de eredményes módszerek a gyomok fékentartására. Csak szorgalomra és kitartásra van hozzájuk szükség, idegen anyagokra nem!

Néhány külföldi biokertész már régóta használ ecetet gyomirtáshoz, de tudományos kísérletetekkel csak most támasztották alá az ecet gyomirtó hatását.

zoldkert-gyom.jpgMielőtt kipróbálnánk ezt az új és környezetbarát módszert, nem árt tudni, hogy az ecet egy természetes eredetű sav. Emiatt csak totális gyomirtásra használjuk, azaz elsősorban olyan részeken, ahol csak gyomok vannak. Másik lehetőség, ha zöldségnövényeink közül irtanánk a gyomokat ecettel, akkor a permetezést úgy végezzük, hogy a permetből még véletlenül se jusson a kultúrnövényre: a sorok közét kezeljük, a zöldségnövények melletti részeket pedig kézzel gyomláljuk!
A biokertészek már régóta használnak ecetet gyomirtáshoz, de a közelmúltban ennek jó hatását már tudományos kísérletetekkel is igazolták. Az ökológiai gazdálkodásban gyomirtóként a biológiai erjesztéssel előállított ecet 5-10 százalékos oldatát javasolják (a boltban kapható étkezési ecet 10-20%-os töménységű, tehát ezt arányosan hígítani kell).
Az ecet hatékonysága ellenére, a gyomok néhány százalékos újrakelése minden gyomfajnál megfigyelhető, bár a permetezést követő két héten belül nagyrészt elpusztultak.

De van olyan eset, amikor a kapa, vagy az ecet már nem elég. Ekkor jön a következő harci eszköz a csatában, a gyomirtó szer. Mielőtt azonban szaladnánk megvásárolni az első utunkba akadó szert, nézzünk végig kicsit a kerten, hogy hol és mit is szeretnénk kipusztítani. Ugyanis figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen növényi kultúrában, milyen gyom telepedett meg. Hiszen a gyomirtók különböző hatásmechanizmussal működnek - azaz nem minden gyomirtó pusztít el minden gyomot, de van olyan, ami még a kultúrnövényt is elpusztítja. Sőt, bármilyen furcsán hangzik, de totális gyomirtásnál a permetlébe keverjünk tapadószert, valamint valamilyen növénytápot. Ezek elősegítik, hogy minél több gyomirtószert tudjon felszívni a növény. 

A vegyszeres gyomirtást csak végső esetben használjuk, ha már a környezetbarát módszerekkel vesztésre állunk a gyomok elleni harcban. A szert jól válasszuk meg, mivel különféle szelektív szerek kaphatók már. A totális gyomirtószer félék nevükből is következően mindent irtanak. Csak szélcsendes időben permetezzünk ezekkel (is), és nem árt, ha a kezelt gyomok még viszonylag fiatalok, és nem túl sűrű az állományuk. Ha ugyanis a tenyészcsúcsaikra, azaz azokra a részeikre, ahol növekedésben van a növény, nem jut szer, akkor úgy járhatunk, hogy a leveleit lehullajtja ugyan a gyom (ahol a szer érte), azonban a növekedése nem áll meg.
Kiváló szelektív szereket találnak a Piac Téren található üzletünkben, amelyekkel mondjuk, a gyep egyszikű növényei közül kiirthatjuk a kétszikű gyomokat. Szakértő kollégáink bármilyen gyommal segítenek felvenni a harcot!

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá