2016. nov 05.

[#Dunaújváros] - Novemberi kerti munkák!

írta: SikerEmber
[#Dunaújváros] - Novemberi kerti munkák!

November a csend és az emlékezés hónapja, melynek végére a természet is nyugalmi állapotba kerül, lehetőséget adva a nyár szép emlékeinek felidézésére. A régi magyar katolikus kalendáriumok Szent András, a székelyek az Enyészet, a meteorológusok Őszutó havaként emlegetik. Engem ilyenkor megtalál Tóth Árpád, Őszi alkonyat című verse, melynek sorait idézem:

 „Nézem a vén napot, amely a hervadt kerten

S e csüggedt ujjakon pompás aranyszínt fen szét,

Ó, most minden dolog oly titokzatosan szép.”

Az óaranyban, sárgában, bordóban, vörösben és még sorolhatnám hányfajta színben pompázó erdők buzdítsanak mindenkit sétára, falevélrugdosásra! S ha a kertünk körüli teendők kerülnek előtérbe, keressük fel a Zöldkert Áruházat, ahol ezekben a napokban is kínálnak nekünk sok-sok hasznos dolgot. Kalauzunk, a hirtelen sötétedő őszi napokon, Szabó László, az áruház tulajdonosa.

img_2288.JPG

Milyen égető teendőink vannak novemberben, a kertünkben?

Mielőtt beköszöntene a zordabb időszak és lehullana a hó, felettébb fontos teendőnk, kiskertünk terményeinek elraktározása. Akár zöldséget, akár gyümölcsöt tárolunk el télire, tudnunk kell, hogy élő és lélegző szervezetekről beszélünk. Terményeink tisztán, szárazon és egészségesen kerüljenek be otthoni raktárunkba, mely

lehet egy jól szigetelt, szellőzővel ellátott, föld mélyébe süllyesztett pince, de akár a lakóházunk pincéje is. Ideális a magas páratartalom, de a helyiségben nem lehet penész (spóra). A tároló helyiség magas légnedvesség-tartalma és az alacsony, de pozitív hőmérséklete tovább tartja frissen terméseinket, mivel a sejtek energiavesztesége ilyen körülmények között lényegesen alacsonyabb.

Mely termények tárolhatóak együtt és melyek nem?

Hagymával kizárólag a fokhagyma fér meg jól, hiszen rendkívül magas aromatikus illóolaj-tartalmát átveszi az alma, a körte, de a gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tök is, így kölcsönösen oly mértékben lerontják egymás beltartalmi értékét, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Így az a legjobb – amennyiben van rá lehetőségünk –, ha száműzzük a padlásra, hiszen a hagyma még az enyhébb átfagyást is elviseli (hasonlóan a kínai és a bimbóskelhez). A fenti okok miatt tartsuk távol az almától a zellert, a petrezselymet és a krumplit is. A tök a petrezselyem és a körte kivételével minden más terménnyel csak rövid ideig tárolható közvetlen közelségben (pl. burgonya, alma, répa, káposzta, zeller és karalábé). A zöld paradicsomot is a többi terménytől távol, szárastul függesszük fel. A burgonya csak a fokhagymával tolerálja a hosszabb távú együttélést, semmi mással nem. Az almától és a körtétől is tartsuk távol a gyökérzöldségeket (főleg a sárgarépát) és a káposztát. A burgonyát legjobb egy fedeles deszkaládában, a fénytől elzárva tárolni a zöldülés és csírázás megakadályozása érdekében.

 

Remélhetőleg az igazi, kemény tél még odébb van, de nem árt már most felkészülünk rá. Milyen szükséges eszközök és anyagok beszerzésével tehetjük ezt meg?

 Több különböző anyag áll rendelkezésünkre, melyek segítségével menedéket biztosíthatunk növényeink számára. Takaróanyagként felhasználható a zsákvászon, mely sátorként kialakítva véd a széltől, a fagytól és elejét veszi a káros vízveszteségnek. Az indián sátorként kialakított forma azért praktikus, mert enyhülés esetén, a levegőáramlás elősegítése érdekében egy mozdulattal felhajtható bármelyik oldala, de akár el is távolítható az átmeneti enyhülések idején.

zoldkert_kep.jpg

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy rövidül kerti teendőink listája is.

Így igaz, de egy dologra még mindenképpen felhívnám a figyelmet. A fagyos napokat megelőzően kerti szerszámainkat javítsuk ki, tisztogassuk meg, olajozzuk be– akár csak a fűnyíró gépet –, a kerti csapokat, öntözőberendezéseinket víztelenítsük és zárjuk el. Vizsgáljuk át és tegyünk rendet a vetőmagos és vegyszeres zacskók között, ellenőrizzük azok szavatossági idejét is. Készüljünk fel, akár már most a Zöldkert Áruház segítségével a következő idényre.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá