2016. jún 22.

[Dunaújváros] - Lekvár, vagy pálinka?

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Lekvár, vagy pálinka?

Az örök dilemma. Érdekes lenne egy szavazást indítani a témában, de úgy vélem borítékolható a végeredmény, s a nők többsége inkább az előbbire, míg a férfiak úgy vélem a pálinkára voksolnának. A klasszikus vicc is erre a végeredményre enged következtetni: – Édesapám, mi lesz ebből a sok körtéből? Ha édesanyád hazajön a kórházból fiam, akkor lekvár. Ha nem, pálinka.

Mindenesetre, ha a naptárra nézünk, akkor most a lekvárkészítés idejét éljük. Beszélgetőpartnerem, a Zöldkert Áruház tulajdonosa, Szabó László, aki üzletében részrehajlás nélkül kínál ehhez mindenféle hozzávalót.

Mielőtt a méltán dicsért és felettébb hasznos befőzésbe belevágnánk, gondoljuk át alaposan a család igényeit, a beszerzési forrásokat, a szükséges eszközöket, a mennyiségeket, a technológiát, a rendelkezésre álló időt. Ha így teszünk, a büszkeségre okot adó eredmény sem marad el. A kamrában, szekrények tetején katonás rendben sorakozó, gondosan felcímkézett befőttek, lekvárok, szörpök, ivólevek, színes lecsók, savanyúságok újra a család büszkeségei lettek, ahogy korábban is voltak. A befőzés reneszánszát éli. Ez talán annak is köszönhető, hogy az emberek egyre inkább odafigyelnek arra, mi kerül az asztalukra. Egy otthon elkészített lekvár, befőtt esetében ez teljesen nyomon követhető, megbízható.

lekvar.jpg

A Piac Téren található üzletben minden hozzávalót beszerezhetünk?

A gyümölcsön kívül igen. Mielőtt a házi tartósításába belevágnánk, nem árt előkészülni. A befőzéshez szükségünk lesz egy, vagy több befőző lábosra, tálra, fakanálra, merőkanálra, igény szerint gyümölcspasszírozóra, tiszta üvegekre, jól záró csavaros üvegfedőkre. Ezek a dolgok mind megvásárolhatóak nálunk. A választott recepttől függően tartósítószerre (nátrium-benzoát, kálium-szorbát, szalicil) is szükség lehet, bár ezek használata nem is feltétlenül szükségesek. A nedves gőzöléshez megfelelő méretű edényre, a száraz gőzöléshez pedig az üvegek betekeréséhez újságpapírra, pokrócokra is szükségünk lehet. A befőzés alapkövetelménye, hogy valamennyi eszközünk és a környezet is tiszta legyen. Az üvegeket üvegmosót használva, alaposan mossuk el, esetleg ecetes vízzel is öblítsük le, majd szájával lefelé fordítva, száraz, tiszta konyharuhán szárítsuk meg.

lekvar2.jpg

Ezt követően egy nagy fazékba téve, forrásban lévő (100°C) vízben, gőzben főzzük is ki. Vegyük ki a fazékból, szájjal lefelé hagyjuk lehűlni, kiszáradni, majd csavarjuk rá a jól záródó fedelet. Az üveg ezzel kész is a lekvárok, dzsemek, befőttek, ivólevek, savanyúságok, s más finomságok befogadására. Az üvegek házilagos csírátlanítására jól bevált az intenzív fokozatra (70°C) állított mosogatógépben való mosogatás is.

Mire ügyeljünk leginkább a befőzés során, ha biztosra akarunk menni?

A befőzés végeredményének legmeghatározóbb eleme az alapanyag, ezért nagy gondossággal válogassuk és törekedjünk arra, hogy hibátlan és friss legyen. Mindig az idénynek megfelelőt vásároljunk, s lehetőleg a szezon vége felé, mert várhatóan ekkor lesz a legzamatosabb. Túlérett gyümölcsöt azonban lehetőleg ne használjunk fel. Az jó lesz pálinkának! J Az üvegbe zárt friss nyári, őszi ízek így maradhatnak üdék még télen, kora tavasszal is.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá