2016. nov 08.

[#Dunaújváros] - Márton- napi libaságok

írta: SikerEmber
[#Dunaújváros] - Márton- napi libaságok

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.

A hagyományőrzés jegyében sok helyen ma is táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. Szűts-Lengyel Brigitta, a Corner Kávéház üzletvezetője elmondja, ők mivel készülnek a jeles napon.

Természetesen libaságokkal és új borokkal.  A köztudatban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Tisztelegve a hagyomány előtt elkészítjük a libás fogásokat, amiket kacsából készült ételekkel egészítünk ki. Ma Márton napja péntekre esik, s mi aznap már kihelyezzük a libás menüsort tartalmazó kártyákat az asztalokra, s egészen november 20-ig kínáljuk azokat. Ínycsiklandozásképpen elmondom, hogy kínálunk majd libalevest, libatepertőt lilahagymával, füstölt libamellet almás zöldsalátaágyon, s a kacsakedvelőknek kacsasültet erdei gombával és burgonyapürével.

corner.jpg

Kóstolhatnak-e a vendégek az új borokból?

Természetesen. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor.  Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-re. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor megkóstolása nem az évjárat értékelését

jelenti, hanem a bor szeretetét fejezi ki. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami átmelengeti a szívet, lelket. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.  Nálunk is kóstolhatóak lesznek már a különféle borászatok 2016-os borai, s aki egy vacsora kapcsán ránk bízza magát, különleges élményt nyújthat az este, hiszen minden fogás mellé hozzá illő újbort kínálunk. Márpedig, s itt visszatérek a népi hagyományokhoz úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltünk magukba. Ha tehát a jövő évet egészségben akarjuk tölteni, ne feledkezzünk meg pénteken borral koccintani!

Még egy nagyon fontos szép gondolat zárásként, amit egy magyar hiedelem tart: aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Így kívánunk mindenkinek a Corner Kávéházban elköltött borozgatós libavacsorát és beteljesülős Márton-napot!

libahet_szoro_2016-1.jpg

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá