2016. okt 19.

[#Dunaújváros] - Egységben az erő Újtelepen!

írta: SikerEmber
[#Dunaújváros] - Egységben az erő Újtelepen!

 

Mikor az ember betéved egy kis faluba, érdekes időutazásban lehet része. Ott megszűnik a nagyvárosokban uralkodó közöny, az emberek ismerik egymást, odafigyelnek a másikra, segítik egymást. Minket átvonulókat is üdvözölnek, vendégszeretően marasztalnak, érdeklődnek. Megtörténhet vajon egy ilyen csoda egy nagyobb városban is? Igen, megtörténhet, s a mi városunkban meg is történt.

A történet főhőse Nyári Ilona, aki, ha valaki nem ismerné, íme néhány életrajzi elem: nagyszülői örökségnek köszönhetően, 1988 óta fodrász Újtelepen. Az ősök üzletét vette át, ott nőtt fel, nagyon sokan ismerik, s a mai napig járnak hozzá azok az idős emberek, akik a nagymamájához is jártak. Így nem volt nehéz kialakítani a kommunikációt az ottani lakókkal. S, hogy miért is osztom meg mindezt Önökkel?

A Nők Lapja a tavalyi évben kiírt egy pályázatot, melynek címe: A „Nők Lapja Hőse”. A jelölés feltétele volt, hogy a Jelölt konkrét személy legyen, aki önzetlen cselekedeteivel egy közösség javát szolgálja, aki a felajánlott összeggel még inkább támogatni tudná az általa képviselt ügyet, és akit a Jelölő a közvetlen környezetében példaképnek állítana. Az ideális jelölt nem közszereplő, tevékenységét nem felkérésre, hanem önként végzi.

Szavazatodat Icára itt tudod leadni!

Ica ilyen ember, ezt bizton állíthatom, de nem csak én gondolom így, hanem szerencsére még nagyon sokan, s többek között az a csapat is, aminek Ő oszlopos tagja, a Jelölők.

nyariica.jpg

Mesélj egy kicsit a csoportról! Mi hívta életre?

4 éve egy falevél elszállítás kapcsán jött az ötlet, amikor azt láttuk, hogy a városban ez megoldott dolog, de nálunk, Újtelepen nem. Az emberek vevők voltak rá, s gyorsan dominó elv szerint jött a következő ötlet, megvalósítás, a Facebook csoport, ötletek, igények, a polgárőrség megalakulása, s idén tavasz óta már egyesületi formában tevékenykedhetünk.

A cikk megjelenését támogatta:

kegyeletbtdunaujvaros-logo.png

Hálásan köszönjük!

Szeretne Ön is támogató lenni?
Jelentkezzen az info@napihami.hu címen

Siker sztori a tiéd, a tiétek?

Úgy gondolom, igen. A sztori sikeres, általam és a csapat által. Többen vagyunk egyívásúak, akik azt gondoljuk, hogy ezt lehet karitatívan csinálni. Ha erre vevő a közeg, amiben élünk, akkor tud például létrejönni egy ilyen polgárőrség, mint nálunk. Pillanatok alatt eljut a hír mindenkihez, ha gyanús dolgokat látunk. Ehhez kell ötletgazda, lokálpatrióta támogatók, akik az óta már az egyesület tagjai, s a lakosság, akinek igénye van mindarra, amit mi csinálunk. Igazából a lényeg az a TENNI AKARÁS.

Látva a rohanó, csöppet önzővé vált világot, könnyű, vagy nehéz volt létrehozni mindezt?  Változnak az emberek, változtathatóak?

Mindenből egy kicsi. Nehéz volt, mert mindenkinek van vállalkozása, vagy akár több is. Nekem magamnak is nehéz volt kezdetben elfogadnom azt, hogy arra van időd, amire szeretnéd, hogy legyen. Én vagyok talán gyermek és család nélkül a legkönnyebb helyzetben, de 3 gyerekes, 4 unokás nagymama is van a kis csapatunkban, aki szintén meg tudja oldani a velünk való együtt gondolkodást, dolgozást.  Az embereket nehéz kimozdítani a komfort zónájukból. S ami érdekes, hogy igényük van a változásra, de tenni akarásból hiány van.  Talán ott nincs még rend az emberek fejében, hogy amikor arra buzdítjuk az embereket, hogy gyere szombaton gereblyézni, akkor sokan még mindig a kommunista szombatokkal azonosítják a dolgot, pedig ez nem kötelező, mindenki magáért teszi. Ha hiszed, ha nem egy gereblyézés is leget vidám és vicces hangulatú. Hétfőn lesz például a kistemető rendbetétele és már most tudjuk, hogy ki milyen sütivel fog minket meglepni. Van tehát igény, csak nehéz kimozdítani az embereket.

Fontosnak gondolod elmondani, hogy ez az egész egy csapat érdeme, nem egy személyben a tiéd.

Így van. S azt is lényegesnek tartom, hogy őket név szerint említsük: a csapat tagjai: Kissné Fehér Éva, elnök asszony, Palkovics Katalin, Deák Ferenc, Garancz Csilla, és a párja Garancz Viktor, Oroszné Garami Zsuzsanna, Keve Piroska, Abonyi Kitti, Tóth László, Doblerné Éva és jómagam. Ez a kemény mag. Mi rendszeresen összeülünk, ötletelünk, egy elvetett ötletmag csapatszinten mindig kicsírázik, s szép bokorrá nemesedik. A megvalósításban természetesen a lakók is élen járnak, s így válik a mi történetünk sikertörténetté.

Végül, mit jelentene neked, nektek ez az elismerés?

Örömet, mert további örömet tudnánk belőle okozni. Minél előkelőbb helyen végzünk, annál több pénzt tudunk a december 4-én megrendezendő Mikulás Partira költeni, hogy az a bizonyos Télapó puttony még jobban tele legyen.

Bízunk benne, hogy a szavazatok száma majd azt tükrözi, hogy mögöttünk egy egész város áll, s nem csak Újtelep. Az önzetlen, önérdek nélküli tevés fontosságát szeretnénk visszahozni, civilként tenni a környezetünkért.

 

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá