2016. dec 15.

[#Dunaújváros] - Kezdődhet a madáretetés a Zöldkert Áruházzal!

írta: SikerEmber
[#Dunaújváros] - Kezdődhet a madáretetés a Zöldkert Áruházzal!

A november végi időjárás hozzásegítette a kiskertészeket, hogy belenyugodjanak a megváltoztathatatlanba: az elkövetkező pár hónapban főként gondolatban kertészkedhetünk, odabent a jó meleg szobában, a kandalló mellett tervezgetve, hogy jövő évben miként alakítjuk át kertünket, milyen új növényeket telepítünk bele.

Decemberben elérjük az év leghosszabb éjszakáját, innen kezdve a kertészek nagy örömére a nappalok egyre hosszabbá válnak. Ha csak egy tyúklépésnyivel is, de minden egyes nappal közelebb kerül hozzánk a tavasz, amely magában hordozza az ismét burjánzó kert ígéretét. Decembert a meteorológusok Télelő-ként tartják számon, a régi székely naptárok Álom havának nevezik, korabeli magyar népi kalendáriumi neve pedig Karácsony hava.

Ezeken a zord napokon is tehetünk azért valamit a környezetünk élővilágáért - kezdi beszélgetésünket, Szabó László a Zöldkert Áruház tulajdonosa.

Ebben a zúzmarás, ködös időben nézzünk utána a kiskertünkben zajló életnek, töltsük fel a madáretetőket, de a fehér kenyérrel azért bánjunk csínján! A madáretető házat lehetőleg egy bokorban vagy annak közelében helyezzük el, mivel hazai énekes madaraink ott nagyobb biztonságban érzik magukat, mint egy stresszesebb, a szabad téren elhelyezett etetőben. Amint beköszöntenek az első fagyok – különösen miután ezek tartóssá válnak – vagy leesik az első hó, el lehet kezdeni az etetést, amit folytatni kell egészen ezek megszűntéig, akár márciusig is.

madarka1.jpg

Miért fontos a madáretetés folyamatossága?

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap reggeltől nem tudnak kielégítően táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Mivel etessünk?

A téli madáreleségeknek három nagy csoportja van, melyeket lehetőleg együtt kell alkalmazni. Ezek közül az első a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha a Piac Téren található üzletünkben vásárolható magkeverékekkel, egyéb eleségekkel kényeztetik a madarakat.

madarka2.jpg

Az eleségek második csoportját az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a mi kínálatunkban is szereplő cinkegolyó képezi. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot és vajat is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek. Az olajos magvak és állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira (de néhány szemet a talajra is tehetünk), így a madarak hóeséskor is hozzáférhetnek ezekhez.

madarka3.jpg

Ha így teszünk, s gondosan, szorgalmasan etetünk, egész kis madár csapat járhat hozzánk évről évre, színesítve ezzel a szürke téli napokat.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá