2016. máj 27.

[Dunaújváros] - Méltó elköszönés, méltó helyszínen

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Méltó elköszönés, méltó helyszínen

Kevés olyan embert ismerek, aki annyira elszánt, kitartó, lelkes és magával ragadó személyiség, mint Palkovics Katalin. Annak margójára szánom mindezt, hogy a téma, amit mai beszélgetésünk során feszegetünk, a dunaújvárosi temető helyzete, üzemeltetése. Nem könnyű. Apropója pedig, hogy a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. ügyvezetője alig két hete nagy megtiszteltetésben részesült a szakma részéről. Megválasztották a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének titkárává.


A nem hétköznapi munkabírásod újabb próbatétel elé érkezik.

Való igaz, bár olyan szerencsés vagyok, hogy mindenben, amit csinálok, nagy örömömet lelem, s ezáltal nem jelent fáradtságot. Az azonban most igaz, hogy ezzel a megtisztelő feladattal számomra rögtön nagy munka is jár, hiszen június 2-3-a között nagyszabású rendezvényünk lesz „Temetők és sírkertek, a jelen és a jövő” címmel.

kegyelet-palkovicskatalin.jpg

A két napos szakkiállítás és konferencia szervezési munkálatai is részben rám várnak. A Debrecenben vendégeskedő esemény célja a szakma részéről, hogy a tevékenységével összhangban széles körű szakmai párbeszédet kezdeményezzen a temetkezési szakma helyzetéről, az elért eredményekről, a meglévő problémákról és a szakma jövőképéről. Magamat úgy látom a helyzetben, hogy ennek a titulusnak az elnyerésével még inkább hasznára lehetek szűkebb otthonomnak.

Fontos megközelítési szempont, hogy a tanácskozáson a szakmában dolgozók mondhatják el véleményüket, s így remélhetnek értő füleket.

Ez nagyon fontos számunkra, hiszen reményteljes, hogy a rendezvény fővédnöke Kósa Lajos, a FIDESZ frakcióvezetője. Az előadók pedig izgalmas és számunkra kardinális témákat feszegetnek majd, mint például a temetkezési törvény módosítása, a védett sírok gondozása, az elhagyott és működő zsidó temetők helyzete. Képet kaphatunk a konferencián arról, hogy milyen képet fest országosan a temetők kulturáltsága, közös ötletelés zajlik majd arról, hogy ki mit hogyan intéz, ki hogyan tud a legköltséghatékonyabban működni. Ennek kapcsán fontosnak tartom elmondani, a tévhitek eloszlatása végett, hogy a Kegyelet Bt, mint a dunaújvárosi temető üzemeltetője az önkormányzattól semmiféle támogatást ezért a tevékenységért nem kap. Ez pusztán üzleti alapon működik, tehát van egy bevételi oldal ( sírhelyek bérlete, ravatalhasználat, zeneszolgáltatás a temetéseken), illetve egy kiadási oldal (dolgozók bérei, járulékok, a munkavégzéshez szükséges eszköz, fűnyírás, park, épületek karbantartása, vízszámla, áramszámla, 24 órás mosdó, szemétszállítás). Mondható, hogy a helyzetünk nem egyszerű, de semmiképpen nem profit alapú. A két oldal nagyjából kiegyenlíti egymást, ami viszont nagy fájdalmam, hogy fejlesztésekre nincs lehetőségünk. Ebben a témában sem kényelmesedtünk azonban el, minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy forrásokat találjuk az elképzeléseinkhez, például a szórásos temetés helybeni megvalósításához.

Komoly feladatot róhat rátok a hulladék elszállítása is.

Éppen ez az a téma, aminek kapcsán nagyon vártunk előadót a konferenciára, hiszen jó lenne tisztán látni. A temetőkben keletkező hulladék kommunális hulladéknak minősül, szelektálni nincs lehetőségünk, így a legmagasabb díjjal tudjuk kezelni. Várjuk a megoldást.

A Dunaújvárosi Temető úgy vélem gyönyörűen rendben tartott parkkal büszkélkedhet, s szépen rendezett hadi síroknak is helyet ad.

kegyelet_dunaujvaros1.png

A hadi sírok, kiemelt sírhelyek, kegyeleti parkok rendben tartása minden esetben az üzemeltető feladata, s költsége. Munkánkat ezen a területen többek között a Nemzeti örökség Intézete és a Honvédelmi Minisztérium is ellenőrizheti. De valóban büszkék lehetünk a szépen gondozott temetőnkre. Fontosnak is tartom, hogy a búcsúzás pillanata is méltó helyen történhessen, s a későbbi spirituális együttlétek is szép környezetben teljenek.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá