2016. máj 23.

[Dunaújváros] - Kikelet a kertben

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Kikelet a kertben

A májusi eső aranyat ér, ám a közelmúltban és áprilisban lehullott nagy mennyiségű csapadék megakasztotta a szántóföldi és kerti munkálatokat. Sokszor halljuk az öregektől: májusi eső aranyat ér! Ilyenkor elgondolkodik az ember, vajon mennyire tekinthető bölcsnek ez a mondás. Vagy csak egyszerűen mit is jelent? Május hava a virágzás utáni időszakot öleli fel, amikor a termés fejlődik, s nagy szükség van a megfelelő mennyiségű csapadékra, hogy a gazdák be tudják majd takarítani a jó termést, így nekünk is kerüljön majd bőségesen az asztalra a friss gyümölcsből, zöldségből.

A történelem során már igen sok szélsőséget hozott a május: 1551-ben erdők száradtak el a hőségben. 1585-ben gabonahiány lett

az aszály miatt. 1634-ben elverte a jég a termést. 1635-ben elakadtak a lovasok a sárban. 1636-ban körmenetet tartottak esőért. 1640 aszályos májusában nem kelt ki a vetemény. 1682-ben elapadtak kutak. 1700-ban az árpa zöme kirohadt az esőtől. 1712-ben „Magyarország több vidéke az özönvíz képét mutatja, a szőlőkben kiforgatta a tőkéket, és a víz ellepte a szőlők kunyhóit.” 1727 forró májusában „leszüretelt” a jég. 1808-ban kisült a fű a réteken. Az 1822-es aszályban nem lett széna. 1837 hideg májusában elmosta a víz az utakat, jégverés pusztított. 1839-ben felhőszakadások késleltették a munkákat. 1841-ben tönkrement a gabona a cserepes talajban. (Forrás: Réthly Antal: Időjárási események és elemi csapások Magyarországon.)

S költőket is nemegyszer megihletett:

Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!...

Ezek után kíváncsiak vagyunk, milyen termés ígérkezik a 2016-os évben, mik az aktuális kerti teendők. Szakértőnk Szabó László, a Zöldkert Áruház tulajdonosa.

zoldkert_aruhaz.JPG

A néphagyomány szerint Pünkösd havában legszebb a természet. Csalóka azonban a 15,6 fokos középhőmérséklet, mert a fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác, Orbán) is helyet kaptak a naptárban, kárt okozhatnak a kertekben. Régen a várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették, ma ezeket egyre többen kis fóliasátrakban kezdik el nevelgetni, s az előrejelzéseket figyelve csak a már tartós fagymentes időben ültetik ki szabadföldbe. Mára talán már itt az idő, hiszen a kertek többségéből már a rózsaszín eperszemek mosolyognak ránk. Az elmúlt napok hideg időjárása azonban sajnos sok kiskertben okozott fagykárokat, s a nedves idő miatt a gombabetegségek is elszaporodtak. Ezeket mindenképpen gyógyítani kell. Megoldásokat széles körbe találnak áruházunkban, a Piac téren, ahol a gombaölő szerek széles választékát kínáljuk környezetbarát megoldásokkal is.

zoldkert_kep.jpg

A csapadékos tavasz a kertekben a fű gyorsabb növekedését is jelenti, s ha már fűnyírás, igen széles választékban kaphatóak nálunk motoros és elektromos fűnyírók, s egyéb kerti gépek.

Ha május és napsütés, akkor hát irány a kert, s ha színesre vágyunk, akkor a Zöldkert!

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá