2016. máj 05.

[Dunaújváros] - Teraszozásra fel!

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Teraszozásra fel!

Imádom, ha világjárás közben magával ragad a város hangulata. Amerre eddig sodort az utam mindig csodálattal néztem, hogyan élnek ott az emberek. Jóleső borzongással töltött el a nyüzsgő párizsi Szajna part, a hevenyészettnek tűnő, de nagyon is profi módon működő gasztroteraszok, a nyugágyakkal és farönk ülőkékkel, a római trattóriák hangzavara, a vendéglők teraszain ücsörgő emberek. A nagyvárosok lüktetése, pezsgése felvillanyozza az arra járót.

S, hogy mi lehet a titok?

 

Erről beszélgetek Horváth Attilával a Kiskohász Étterem tulajdonosával.
Hogy gasztronómiai hasonlattal éljek-kezdi Attila, a recept több összetevős. Kell hozzá egy élő város, egy kellemes környék, hangulatos berendezés, kitűnő konyha, s ha már a tavaszban járunk, s néha megsimogat minket a nyári szellő is, kell egy terasz. A terasz azon túl, hogy megnöveli a vendéglátóhely befogadóképességét, vendégcsalogató is lehet.

kiskihasz_terasz-1.jpg


A legszebb kilátás mindig az éttermek teraszairól nyílik, hiszen nemcsak finom fogásokkal, hanem vendégmarasztaló látvánnyal is lehet közönséget csalogatni. Mert van úgy, hogy egy

kiülős, meleg nyáresten nem magas minőségű gasztronómiai élményre vágyunk, csupán kiülős, meleg nyárestre. Ha éppen van mit csipegetni, az sem baj, de ilyenkor igazán csak üldögélni szeretnénk valahol a barátokkal, s nézni mindazt, ami körülöttünk van. Szerencsére ezért már nem kell a világ másik felére utazni.

kiskihasz_terasz-2.jpg


Bármelyik napszak alkalmas a „teraszolásra”: egy reggeli kávé éppen olyan jól tud esni, mint egy gyors menüebéd a kollégákkal. Este pedig jöhet a kényelmes családi vacsora, a romantikus randi vagy a fröccsözés-sörözés barátaink körében. És hogy általában véve milyen a jó terasz? Sokféle válasz létezik, van azonban néhány alapvető elvárás. Fontos, hogy árnyékos, kellemes helyen legyen, a környezet ne legyen túl zajos vagy zavaró, az ételre-italra pedig ne kelljen tovább várni csak azért, mert nem a belső térben foglaltunk helyet.


Azt, hogy miért preferáljuk tavasszal-nyáron a teraszokat, nem kell sokat magyarázni. Amint beköszönt a napsütéses jó idő, az ember hirtelen rosszul érzi magát a négy fal közt – hisz ott gubbasztott egész télen. Az éttermek és kávézók szerencsére nem restek az első napsugarak hívására berendezni saját nyári terepüket, így munka után, szabadidőnkben csábítóan hívogatnak a hangulatos teraszok. Mi a Kiskohász étteremben is az első napsugarak csalogatására berendeztük a teraszunkat.

kiskohasz-dolgozok.jpg


A teraszok általában az étterem arculatát követik: ahol ízlésbeli egység és rend uralkodik, ott nagy valószínűséggel bent is harmóniát fogunk találni. Így van ez nálunk is. A külső berendezés harmóniában van azzal, ami belül fogadja a vendéget. Növényekkel övezett környezetben, néhány lépésre az étterem bejáratától várjuk vendégeinket egész nyáron a Kiskohász Étterem teraszán is!

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá