2016. ápr 08.

[Dunaújváros] - Sikeres kertészkedés Szabó Lászlóval és a Zöldkert Áruházzal

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Sikeres kertészkedés Szabó Lászlóval és a Zöldkert Áruházzal

Kertészkedésre fel!

 

„Szép kertet szeretnénk kevés gonddal” – mondják legtöbbször magánkertek birtokosai. Alább sorra vesszük, hogy miket javasolt megszívlelni még kertrendezés előtt, s legelőször milyen kérdésekben ajánlott állást foglalni – akár családi körben is.

Első és legfontosabb teendőnk, hogy járjuk végig, nézzük meg a kertet a terület nagysága, a rendelkezésre álló szabadidőnk, szakértelmünk, illetve pénztárcánk függvényében. Álmodjuk meg, mit szeretnénk. S ahhoz, hogy az álomból valóság legyen a Piac téren található Zöldkert Áruház a legjobb partner.

Úgy vélem-kezdi mondandóját Szabó László, a Zöldkert Áruház tulajdonosa-, hogy sokan ébrednek későn, s már bőven a tavaszban járva gondolkodnak el azon, hogy a szomszéd kertje miért is zöldebb. Ez a nagy klasszikus mondat ugyanis sokszor egyetlen dolog miatt teljesül be, ez pedig a helytelen időzítés. A kerti munkák esetében szinte lehetetlen örök érvényű aktuális munkanaptárat készíteni, ugyanis a kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi. A következő tanácsok és tippek is ugyanezt a gondolatmenetet követik. Jó tanács, hogy amit ebben a hónapban már elvégezhetünk, azt tegyük meg, mert a következő hónapokban rohamosan megnő majd a teendők sora. Elsietni viszont nem kell semmit.

Mit érthetünk aktuális teendőknek február vége felé?

Ha ebben az évben egyik-másik ágyást át akarják ültetni, új zöldség-, vagy virágfajtákat szeretnének kipróbálni, most itt az alkalom, hogy nyugodt körülmények között körülnézzenek áruházunkban, ahol szakértő kollégáink segítenek a megfelelő vetőmagok, virághagymák, virágmagok kiválasztásában. Ezekről részletes tájékoztatást tudnak nyújtani, melyiket mikor, hová, milyen földbe érdemes kiültetni. A magok esetében csíráztassunk-e és ha igen hogyan. Az ébredő kertünkben ekkor kell eltüntessük a tél nyomait, s ideje felkészülnünk a facsemeték telepítésére, ha ősszel ezt valami oknál fogva elmulasztottuk. A gyümölcsfák tisztogatását, lemosó permetezését, majd metszését is ilyen tájban végezhetjük. Kertünk tervezése, építése során gondoljunk arra is, hogy a hagymás és az egynyári növényeknek is hagyjunk helyet a kertünkben a cserjék és örökzöldek mellett. Azért van erre szükség, mert így tudunk folyamatosan más és más színekkel virágzó ágyásokat kialakítani. Ellenőrizzük a kerti szerszámokat. Ha szükséges, tisztítsuk meg és rakjuk rendbe őket, a hiányzókat pedig pótoljuk.

Ha valaki kezdő kertész, milyen szerszámokra lesz szüksége?

Ez természetesen függ magától a kerttől. Ha vannak a kertünkben gyümölcsfák, cserjék, akkor mindenképpen szükséges ágvágót, metszőollót beszereznünk, de úgy vélem egy város környéki kertnek elengedhetetlen társa a fűnyíró, a szegélyvágó, s ha már egy kis veteményes kertben is gondolkodunk, akkor feltétlenül szükségünk lesz ásóra, kapára, gereblyére. Vásárlóink felkészült árukészlettel találkoznak nálunk minden említett munkafolyamat kapcsán. Megérkeztek már a vetőmagok, műtrágyák és a növényvédő szerek is az üzletben vannak. Indulhat tehát a kertészkedés!

Beszter
Napi Hami Csoport

Szólj hozzá

Dunaújváros NapiHami Zöldkert Áruház