2016. jún 14.

[Dunaújváros] - Jövőkép a temetők és sírkertek életében

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - Jövőkép a temetők és sírkertek életében

 

Május végén beszámoltunk arról, hogy Palkovics Katalin, a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. ügyvezetője nagy megtiszteltetésben részesült a szakma részéről. Megválasztották a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének titkárává. S rögtön a tisztség elnyerésével egy hatalmas feladat is hárult rá, ez pedig a június 2-3-a között megrendezett nagyszabású rendezvényük társszervezői teendői voltak. A szakkiállítás és konferencia a „Temetők és sírkertek, a jelen és a jövő” címmel zajlott.

A Debrecenben vendégeskedő esemény célja a szakma részéről az volt, hogy a tevékenységével összhangban széles körű szakmai párbeszédet kezdeményezzen a temetkezési szakma helyzetéről, az elért eredményekről, a meglévő problémákról és a szakma jövőképéről..Mindezt hogyan látod megvalósulni- túl a konferencián?

 

Valóban hasznos eszmecserék, tapasztalatcserék zajlottak, s ami számunkra a legfontosabb volt, hogy jelen volt rengeteg fenntartó önkormányzat. Ugye azt tudni kell, hogy sok esetben az üzemeltetést is ők látják el. Úgy vélem nagyon élvezték

a kiállítást és az előadásokat. Más képet kaptak, más szemszögből mutattak meg bizonyos dolgokat az előadók. Látták a munka igazi felelősségét. Számunkra is voltak újdonságok, hiszen a szakkiállítás részeként bemutatkoztak olyan gépek, eszközök, amik a parkfenntartásban, temetőgondozásban újdonságnak számítanak. Így mi is láthattuk, merre tudnánk fejleszteni, ha lehetőségünk lenne rá, hogy a mi temetőnk még szebbé váljon. Fontos volt, hogy megindult egy párbeszéd a szolgáltatók, az üzemeltetők és az önkormányzatok között, illetve mindez valós igényként merült fel. Kapcsolatokat kötöttünk, tapasztalatokat gyűjtöttünk.

kegyelet-palkovicskatalin.jpg

Az egyik előadásban például a mindenkit érintő temetkezési törvény lehetséges módosításairól volt szó. Ebben például az egyik tervezett változás az lenne, hogy a szolgáltatóktól elveszik a halotti anyakönyveztetés bonyolítását. Én személy szerint ezt nem tartom jó dolognak. Adott esetben a család válláról úgy vélem nem baj, ha minél több terhet le tudunk venni, s ez a procedúra is ilyen.

Másrészt tervezik az eddig kötelezően törvényben foglalt vagyoni biztosíték, vagy céges biztosítás kötelező voltának megszűntetését. Ezt sem tartom szerencsésnek, hiszen ha bármelyik szolgáltató munkatársa egy temetés során, ne adj isten valami kegyeletsértést követ el, milyen biztosítéka van a kártérítés megfizetésére.? A mi cégünknek eddig is volt, s ezután is lesz ilyen fajta biztosítéka, hiszen ez alapvető felelősségtudat kérdése, - én úgy vélem.

Váltsunk egy picit könnyedebb témára! Ugyanis a konferencia kapcsán a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Országos Egyesülete először rendezte meg az Országos Sírásó Versenyt a debreceni Köztemetőben.

 

Így van, s bármennyire is furcsán hangzik, ez a mi szakmánkban nagyon komoly, megmérettetés, tehát picit sem „könnyedebb téma”.

A kegyeleti munka ezen végső fázisa rettentő testi – és lelkierőt, ügyességet, és kitartást igényel – erről a szemlélődő civilek meg is győződhettek a helyszínen. A versenyzőknek egy 160 centiméter mélységű, 80 centiméter széles és 200 centiméter hosszú sírt kellett kiásniuk, majd második feladatként sírhantot kellett kialakítaniuk. A sírgödröt nem csupán az ásás ideje, de esztétikum, munkavédelmi előírások betartása, precizitás szempontjából is értékeltük, csakúgy, mint a visszahantolás idejét, és minőségét. A vetélkedést, a kupát, és a sírásók Trencsénben megrendezendő nemzetközi sírásóversenyén való részvételt egy debreceni kettős nyerte.

sirgodor.jpg

A legfontosabb eredménye viszont ennek az eseménynek talán az volt, hogy tükröt tartott a törvényhozóknak. Vagyis nyíltan megmutatta, hogy a szociális temetés bevezetésének szándéka – a család ássa a sírt, öltözteti, temeti halottját – kivitelezhetetlen, ráadásul egyszerűen életveszélyes.

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá