2016. jún 02.

[Dunaújváros] - A művészeti nevelés értékközvetítő szerepe /avagy irány a Wesley Da Capo Művészeti Iskola/

írta: SikerEmber
[Dunaújváros] - A művészeti nevelés értékközvetítő szerepe /avagy irány a Wesley Da Capo Művészeti Iskola/

A művészi alkotás az ember legősibb kifejezési formája. Már az ősközösségben megjelent és az idők változásával mindig fontos szerepet játszott az adott társadalom értékeinek a közvetítésében. Az ősi társadalmakban a törzsi hagyományok átörökítője volt a zene. A legkülönbözőbb szertartásokon mindig felcsendült a dal, közvetítve az ősi erkölcsi felfogásokat, tradíciókat. Az ének szerepe volt az is, hogy a szellemekkel kapcsolatot tartsanak.  Az ókori Kínában például az államrendet kívánták a pontosan meghatározott hangrenddel megőrizni.

A művészetek átható és személyiségformáló hatásáról beszélgetek Kurina Laurával, a Wesley Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával.

Had kezdjem a mondandómat Peter Renshaw brit nevelésfilozófus gondolatainak idézésével, melyekkel mélyen egyetértek: „A művészetek az élet alkotó energiáit adják. Fejlesztik a gondolkodást, a koncentrációt, a kooperációs készséget, a kockázatvállalást, a nyitottságot, az intuíciót, a spontaneitást, a bizalmat és önbizalmat. Erősítik a képességet és szándékot arra, hogy az értékes dolgokat észrevegyük, kutassunk a felszín alatt.”

da_capo_1.jpg

Ezeknek a gondolatoknak a minél szélesebb

körben való elterjesztése is motivált minket arra, hogy 1999-ben megalakítsuk iskolánkat. Kezdetben a zene és a néptánc játszotta a főszerepet, majd a paletta egyre színesedett, a modern és társastánccal, a festészettel és a színjátszással. A csúcsot közel 350 növendékkel 2005-ben értük el. Működésünk karöltve zajlik a város általános iskoláival, akik az oktatási helyszíneket biztosítják. A zeneművészeti ág az Arany János, Gárdonyi Géza, és Dózsa György Általános Iskolákban kap helyet. Táncművészeti ágon (modern tánc és társastánc) két telephelyük van, az Arany János Általános Iskolában és a Kerpely Antal Kollégium 37-es kollégiumában. A festészetnek a Dózsa Iskola ad otthont, míg a reményeink szerint a következő tanévtől újra induló színjátszás az Arany Jánosban Általános Iskolában található majd. Minden tanszakról számos megmérettetésen vesznek részt növendékeink, s hoznak el szép sikereket.

da_capo_2.jpg

A 2016/2017-es tanévben milyen képzéseket indítotok?

Minden érdeklődőt arra buzdítok, keresse fel weboldalunkat, a http://wesleydacapo.hu/ címen, ahol minden hasznos információt megtalálnak. A beiratkozás dátumai pedig: 2016. június 7-8-9. kedd, szerda, csütörtök // 13-14-15. / hétfő, kedd, szerda 15.00-17.30, helyszíne pedig az Arany János Általános Iskola // „B” épület, 40-es ajtó.

da_capo_4.jpg

Várjuk a gyerekeket szüleikkel együtt nagy szeretettel a beiratkozásra, s egy nagyszerű, ingyenes ismerkedésre június 11-től, szombatonként, 16.00-18.00-ig, amikor is a latin tánc és a salsa rejtelmeibe kalandozunk. Helyszín a Kerpely Antal Kollégium 37-es kollégiuma.

da_capo_3.jpg

Beszter
NapiHami csoport - www.napihami.hu

Szólj hozzá